top of page

Rösebo skola - den lilla skolan med det stora hjärtat
 

  • Liten, idyllisk skola på landsbygden

  • Trygg miljö

  • Åldersblandat med tematiskt arbetssätt

  • Möjlighet att utvecklas i egen takt

  • Hög måluppfyllelse bland eleverna

  • Egen skolhund 

Rösebo skola är en kommunal grundskola i Vänersborgs kommun, beläget i Rösebo. Skolan har elever från förskoleklass till årskurs 3 och även fritidsverksamhet.

 

Med sina dryga 140 år är skolan Vänersborgs äldsta, och har således en lång historia. 2016-2017 helrenoverades skolan och har nu ljusa, fina lokaler.

Skolan har en stor skolgård med ny lekplats, som ligger intill skogen där barnen får utforska vad naturen erbjuder. Skolan har mycket utomhuspedagogik så det blir besök till skogen även under lektioner. 

Liten, trygg skola

Elevantalet på Rösebo skola varierar, men har de senaste åren varit ca 20-25 elever. Ett lägre elevantal än på många andra skolor ger möjlighet för varje elev att utvecklas i egen takt, vilket även gör att skolan har väldigt hög måluppnåelse bland eleverna. Detta eftersom eleverna arbetar mycket med individuellt arbete och varje elev får mycket stöd i sin utveckling och sitt lärande.

 

Att det är en liten skola gör att eleverna känner sig trygga redan från första skoldagen och det är därmed en perfekt plats för de mindre barnen att börja sin skolvardag. En extra trygghet är även skolans maskot och lilla charmtroll - hunden Lizzie, som brukar hänga på skolan. Lizzie är mycket uppskattad bland eleverna.

image007.jpg

Barnen både jobbar och leker mellan årskursen, på Rösebo skola spelar det ingen större roll vilken klass man går i. På det viset får de yngre lära sig från de äldre och de äldre får lära sig att dela med sig av sina kunskaper.

 

Skolan utmärker sig som en lugn skola med ”ordning och reda”, där eleverna respekterar varandra, och där ingen ska känna sig utanför. Värme, omtanke och respekt är viktiga värderingar som barnen får lära sig från början.

Uppskattade aktiviteter under skolåret

 

Under året har Rösebo skola en mängd aktiviteter som är lite utöver vanlig lektion och väldigt uppskattade bland eleverna. Många av dessa aktiviteter är möjliga just eftersom det är en liten skola, och är något som både elever och föräldrar värderar högt.

 

  • Bland annat är det varje år Luciamorgon med frukost och pyssel för föräldrar och barn.

  • Besök hos skolans granne "Lugnet i Binäs" med massa spännande att titta på i en väldigt speciell trädgård.

  • Skolresa varje år för alla elever, vilket är möjligt eftersom det är en liten skola och att en tidigare förälder som är busschaufför snällt ställer upp.

  • "Rösebodagen" varje höst - alla föräldrar, barn och personal umgås och har mysigt med grillning på grillplatsen, tipspromenad och andra roliga aktiviteter. Hösten 2023 blev det målardag, efter förslag från föräldrar om att alla som hade möjlighet skulle hjälpa till att måla det gamla uthuset. Vilken skillnad det blev, och vilken härlig dag vi hade tillsammans!

Målardag på Rösebo.jpg
Fritidsverksamhet

 

Rösebo skola erbjuder även fritids, med öppningstider efter behov. Efter avslutat årskurs 3 kan barnen fortsätta på fritids på Rösebo. Barn som går vidare till Frändeskolan har möjlighet att åka med bussen till Rösebo efter avslutad lektion.

Trygg skolskjuts

 

De flesta elever kommer till skolan med skolskjuts, som erbjuds av kommunen. För barnen känns det tryggt och roligt att samma chaufför kör dem till skolan varje dag. 

"Rösebo skola är en knutpunkt"

Rösebo skola har även en samhällsviktig funktion, eftersom den skapar gemenskap i området och bidrar till en levande landsbygd. Skolan är en plats där nyinflyttade kan komma i kontakt med andra familjer. 

Rösebo-9.jpg

Barnen berättar

Läs vad nuvarande och tidigare elever tycker om Rösebo skola

Rösebo-51.jpg

Föräldrarna berättar

Läs vad nuvarande och tidigare föräldrar tycker om skolan.

bottom of page